sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Yhdennennentoista ensimmäinen

Mainiota marraskuuta!
Vanhastaan vanhahtava ilmaus 'marras' ilmaisee kuollutta, kuolevaa, kuoleman ennettä tai vainajaa. Miten eläväinen kuukausi meillä onkaan edessä! 'Nomen est omen -Nimi on enne'. Enteistä viis, marraskuu on mahdollisuuksia täynnä!

Tällä viikolla vietettiin Naisten Palkkapäivää. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota naisten ja miesten väliseen palkkaeroon. Loppuvuoden naiset saavat tulla toimeen pelkillä henkisillä eväillä. Ehtaa rehtiyttä vai reunaehtoja? Naisille marraskuinen tilipussi on todella vainaa. Kuinka monen perheen (yksikön) talous todella kestäisi, jos naisen palkka jäisi saapumatta kahdelta kuukaudelta? Palkkaero on kuin marraskasvi, joka käyttää ravinnokseen hajoavia orgaanisia aineita. Mädänsyöjä!

Sukupuolten välisen palkkaeron vuoksi naisilta evätään vajaat 20 senttiä jokaisesta ansioeurosta. Toimisiko toisinpäin vai toimittaisiinko toisin? Yhä useampi nuori, opiskelija, sijainen tai kausityöntekijä jää palkkaamatta. Työttömien työllistyminen takkuaa vuodenajoista huolimatta, mutta työuupuneiden määrä on kasvussa. Sukupuoleen katsomatta. Ongelma ei siis ole vain uloimmissa pintaosissa, vaan hyvin syvällä työn (ja yhteiskunnan) rakenteissa.

Epäkohdista eteenpäin. Lepopäivänäkin!

*
Vinkkaus:
Kävin jo tovi sitten elokuvissa katsomassa toimintaleffan Sicario. Nuori FBI-agentti (Emily Blunt) aloittaa miesvaltaisessa ryhmässä erikoistehtävän, jonka tarkoituksena on huumekartellin murtaminen. Elokuva on nopeatempoinen, intensiivinen ja raaka yhteiskunnallinen kuvaus. Benico Del Toro ja Josh Brolin istuvat erinomaisesti maskuliinisiin rooleihinsa. Suosittelen leffaa realistisempien toimintarainojen ystäville sekä heille, jotka eivät kaipaa yliviivaustussia.