torstai 16. heinäkuuta 2015

Taivaanrannan taa

Torstaita tähtimatkaajat!
Horisontti on taivaan ja maan taikka taivaan ja veden näennäinen rajaviiva. Tätä ei lähdetä nyt luotaamaan, vaan havainnoijan kautta kulkevaa luotiviivaa vastaan kohtisuoraa tasoa tai sen ja taivaanpallon leikkausympyrää. Kierrättekö vielä radalla? New Horizons -luotain kiersi kääpiöplaneetta Pluton. Aihe astronomiselle uutisoinnille. Vuosikymmenen kestäneestä matkasta on tuliaisena kuvia. Otoksia, joissa reilut miinus 270 celsiusastetta on muovannut yli kolmen kilometkin korkuisia jäävuoria. !-efekti ylittyi.

Minun liki vuosikymmenen vanhassa puhelimessa oli myös kuvia. Nekin kertoivat tehdyistä retkistä, arkimatkoista. Luurissa oli myös paikallismyymälässä uutiseksi yltävän wanha sim-kortti. Myyjä oli jäätyä hämmästyksestä. Oli aika vaihtaa puhelinta. Suurin syy oli kuitenkin Englannin matkassa. Yes indeed. Kampiveiviluurini herätti sekä Suomen että Englannin turvatarkastajien mielenkiinnon. Viestintäväline ei ollut kyökkikoottu pamautin, vaan aito teknisen kehityksen lamautin. Liian vanha luuri rajan ylityksiin. Kampura kapulan sijaan.

Wanhaa sumeaa simpukkaa ei saanut upotettua tähtisumuunkaan, joten toimivaa ei tunkiolle -periaatteeni sai väistyä. Kieltämättä uusi hipluluuri on moitteeton yhteysvälittäjä. Kiitos Vanhemmille! Nykyistä luuria en suostu vaihtamaan tuoreempienkaan omenasatojen kypsyttyä enkä tähdellisempien teknisten ominaisuuksien saavutettavuudenkaan vuoksi. Jotain mikrotason vakautta makroskooppisessa järjestelmässä! Absoluuttisen nollavaihtopisteen hyytävän ilmanalan ansiosta puhelimeni käyttöikä saa nousta ainakin kolmeen kilometriin. Kelvinit soi(tta)koon tai kosmos ne vie(stittä)köön!

Tekninen jarrupala on puhunut. Myös uuteen luuriinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti