lauantai 4. syyskuuta 2010

Syyssatoa

Huomenia!
Neiti Aamu Virkkunen paikalla. Vaikka olenkin aktiiviäänestäjä karttelen poliittisia kannanottoja. Nyt päätin kuitenkin sohaista ainaista kuumaa perunaa eli suomalaista maataloutta. Sohin jatkossa ilmaa eli en ota näitä pottuja tavaksi. Tämä on tätä syksyn satoa.

Minä en ole edes harrastelijaviljelijä, vanhempanikaan eivät kasvata kuin elopainoaan, sukulaiset nurkkaviljelevät huonoa ilmapiiriä. Sen verran kuitenkin minussa on farmitaustaa, että poistelen kaupungissakin heiniä hatusta ja sontaa housunlahkeista. Kirjoitan nyt asiasta, josta minulla ei ole tutkimustuloksia, laajempaa tietämystä tai tilastofaktaa näkemyksieni pönkäksi. Ohuella pinnalla liu'utaan... Mutatuntumalla siis mennään.

Tuumailin vain tätä ainaista napinaa näistä maataloustuista. Pitäisikö niitä jakaa, kenelle ja missä määrin. Suomessa on aina viljelty, kasvatettu karjaa ja raivattu metsiä. Sillä on sitten tultu toimeen miten on tultu, useimmiten hyvin laihasti. Nyt väki huutaa, että koko maatalous tulisi lopettaa Suomesta. Se on kuulema turhan kallista. Minusta koko ajatus on lapsellinen. Jokaisessa maassa on ja tulee olemaan omavaraista maanviljelystä ja ruoantuotantoa. Vaikka ruoka Suomessa onkin kallista, niin kalliimpia silti ovat tuontituotteet: kahvi, hedelmät... Ostoskorini hintavimmat tuotteet ovat ulkomaiden peruja. Täällä ei viljellä Suomi- sumppiapapuja, niin se kahvi on tuotava sieltä missä sitä kasvatetaan. Lopulta kun laskeskelee, niin onko se ruoka todellisuudessa niin kallista? Mikä kenenkin kupissa painaa ja minne ne pennosensa upottaa.

Huomasin, että edullisimmat ostokset olivat kotoperäisiä. Porkkanat, omenat, makkara... Kotimaisen kaalin hintana oli 39 senttiä kilo! Mitä tuosta summasta jää viljelijälle? Ei tämä ole sympatiseeraamista, vaan ihan palkkalaskelmaa. Kaupan ja muiden välillisten kulujen jälkeen ei farmari pääse kaaleillaan rikastumaan. Ei vaikka hänellä olisi kuinka suuret plantaasit. Tähän saumaan kai se tukiainen isketään. (Miten Johanna Tukiainen isketään onkin kanervikon heiniä ;) Oli pakko tuikata tämän vakoon, niin kai Ilenkin. Il-k-eily loppui nyt). Maataloustukea myönnetään, jotta viljelijä saisi tuotteistaan edes kohtalaisen kohtuullisen korvauksen eli palkkaa työstään! Eikä ostajan pennipussille ruoka ei koituisi kohtuuttomaksi. Minun logiikalla kaikki voittavat. Todellisuus voi olla kimurantimpi, talouspoliittisempi ja voittajakin hämärämpi, mutta yhtä kaikki.

Minun poliittiset näkemykseni eivät ole keskellä, eikä vanhaselassa. Pyrin edustamman poliittista korrektiutta. Mistä sitten kumpuaa tämä iänikuinen maataloustukiaiskatkeruus? Jokainen joka on pitänyt taikka hoitanut kasvimaata/ palstaviljelmää/ yrttitarhaa tietää etteivät ne kasvit yksinään kasva. Ne tarvitsevat säännöllistä hoitoa, aikaa ja vaivannäköä. Eipä farmarikaan jätä viljelyksiään ihan oman onnensa nojaan. Tyyliin "siemenet maahan ja uuninpankolle neljännesvuodeksi lahomaan". Mitäpä tuosta, vaikka lahoaisi, lomansa on maatalousväkikin ansainnut. Itse en ainakaan myisi kasvattamiani kaaleja 39 sentillä kilo! Se on varmaa se. Tappiotahan minä tekisin, vaikka olisin liikkeellä vain hyvän mielen viljelyksineni! Tuetulla maanviljelyllä pidetään kai kuluttajahinnat kilpailukykyisellä tasolla, jotta ulkomaan tuliaiset eivät olisi ainoa taloudellinen vaihtoehto. Ulkomailla kenties pystytään tuottamaan ilmasto- ja työvoimakulujen vuoksi ruoka-aineet nopeammin ja edullisemmin, muttei sielläkään ilmaiseksi.

Ihmettelen siis edelleen tätä tukiaiskateutta. Verovaroja jaetaan kaikkialle, myös maatalouteen. Tuettuahan se on elämä muutenkin. On lapsilisää, jolla tuetaan jokaista lapsiperhettä. On opinto- ja asumistukia, joilla mahdollistetaan kaikkien kouluttautumismahdollisuudet. Lämmittävää on, että opiskelijoille& vähävaraisille taataan pään päälle muutakin kuin taivas. On työmatkatukia, ateriatukia, sairasvakuutus- ja lääketukia, työttömyystukia... Jokainen suomalainen nauttii kyllä elämänsä aikana jotakin valtoin tukea. Mikä siis närästää? Luulen, että tämänkin maataloustuen taustalla on eräänlaista rasismia. Kuka saa ja kenelle annetaan sekä olennaisinta kuka tämän päättää. Kai se kitkeryys on ihmisten voimattomuutta, pienuuden kokemista ja asioiden hallinnan puutetta. Mutta miksi se on purettava näin? Mitä on itse tehnyt tai valmis tekemään purnaamisen sijaan?

Vaalit on tulossa ja eduskuntalotossa on ne 200 paikkaa jaossa. Jokainen tyytymätön raahautukoon uurnille ja ilmaiskoon oman kantansa. Äänestäminen jos mikä on tasa-arvoa! Herran, narrin ja nauriin ääni on yhtä painava. Ja joukolla huudettuna se johonkin kuuluukin. Päätän polittisväritteisen värinäni tähän.

'Venter non habet aures -Vatsalla ei ole korvia'. Kun vatsa huutaa ei moraalia kuule.

1 kommentti:

  1. Hirmulii, ihanaa että on hjyväjemmareita ja niiden tuotoksia, kotimaisia sellaisia.

    VastaaPoista