maanantai 4. huhtikuuta 2011

Mene(n) töihin!

Maanantaita!
Se o arki ny eli juhlat on juhlittu ja ikä painostaa.

Meille on Teinin kanssa muotoutumassa epävirallinen sunnuntairituaali. Suuntaamme kirpparilla. Näin eilenkin. Sunnuntaiostamisen aiheuttamaa sisäistä paheksuntaa lievitän selityksellä, että tuleepahan samalla ulkoiltua. Ehheh. Liikkua voi ilman kukkaroa, sunnuntaisinkin. Tavat on monet.

Ei oltu eilen turhaan liikkeellä. Löysin kirppikseltä metallisen keittiövaakan. Se oli niitä hankintoja, joita ilmankin pystyy elämään, mutta joka on mukava olla olemassa. Kun sain sen halavalla, niin ostin (vaikka vietämme pakkonuukuusviikkoja). Löytyipä maitolasinen suojaruukkukin olohuoneen viherkasville. Edellinen ruukku teki itsemurhahypyn lattialle. Onnettomuuslautakunta totesi, että kiistaton syyllinen oli takapuoleni. Routavaurioita ilmenee imuroidessakin. Nopeusrajoitteet astuivat voimaan välittömästi.

Taloutemme sekä tavaroidemme keikkuessa kuilun reunan ja pohjakosketuksen välillä, menen töihin. En hylkää taikka hyllytä opintojani. Kesäloman sijaan nostan kukkaron pohjaa. Minua pyydettiin sijaiseksi ja minä tartuin tähän tilaisuuteen. Hommaa on tajuttomasti, vastuuta vieläkin enemmän. Työtehtävien haasteellisuus vetää vakavaksi, mutta tilipussi hymyilyttää. Ei lämmitä, mutta helpottaa. Rikastumista saan kuitenkin vielä odotella. 'Is facit cui prodest -Se tekee joka hyötyy'. Tekijä on se, jolle (työn)teosta on hyötyä. Tänä kesänä se olen minä.

Ei taloudellisia ongelmia ratkaista rahaa lisäämällä. Nyt lukijat huutavat, että mitä heinää se lammas määkii. Oikeasti- taloudellista ahdinkoa voi tilapäisesti helpottaa lisärahalla, mutta pysyvämpään muutokseen tarvitaan jotain muutakin. Täytyy muuttaa kulutustottumuksia, asumismuotoa ja -väljyyttä, harkita perhekokoaan, elinympäristöään, työllisyystilannettaan, -mahdollisuuksiaan tai koulutustasoaan. Toiset muutokset vaativat pidempää aikaväliä ja nykyistä kattavampia tukitoimia kuin toiset. Toiset muutokset taas ovat seurausta toisistaan. Muutos vaatii aina ajattelun, asenteiden, uskalluksen ja ajan tarkastelua. Lopullista pysyvämpää muutosta ei saavuteta pakon, vaan vapaaehtoisuuden, kautta. Onnistuneet muutokset ovat tilaisuuksien ja mahdollisuuksien lapsia. Muutosten ydin on ihmisessä.

Sainpahan taas sujautettua höyhentason talous- ja sosiaalipolitiikkaa tekstiini. Se on maanantai ny.

Voimallista viikkoa kaikille! Ja jo tällä viikolla on tilaisuus äänestää ennakkoon...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti