tiistai 27. heinäkuuta 2010

Avointa arkea

'Sol omnibus lucet -Aurinko paistaa kaikille'.
Olen paljon ja kaikkea, mutta meteorologi minä en ole. Eipä yllä tämän lampaan kiinnostus akateemiseen ennustamiseen saakka. Jonkinlainen lampaansilta... Alan kuulostaa jopa omaan korvaani wanhan vinguttajalta, mutta voi taivas tätä hellettä!! Ajattelin, että tällä viikolla, kun pongahdetaan elokuulle, niin minullakin alkaisi elo-kuu. Vuan toisin kävi. Hellettä piisaa, huumori kuivui.

Tämä epätavallinen ilmastopiina pakottaa ihmiset epätavanomaiseen avoimuuteen. He elävät ikkunat ja ovet selällään kaupungissakin. Läpiveto-arki hillitsee ainakin lampaan kielenkantoja. Joutuu miettimään mitä, missä, mihin aikaan ja kenelle olotiloistaan purnaa. Eikä vain se, mitä itse ilmoille pursuaa, vaan mitä sallii itsensä kuulla tai nähdä toisten elämästä. Mahdollisimman vähän -kiitos!

Hakusessa näköalattomuutta ;) Nythän ihmiset elelevät todellisuuttaan julkisesti. Läpinäkyvää, sillä näillä säillä näkymättömyys on haaste. Silmät voi aina sulkea (pyöräillessä täytyy tuntea maasto erityisen hyvin), mutta korviinsa ei voi ihan kaikkea survoa. Juusto sulaa, sukat on liian suuret, korvatulpat ostamatta... ja niin pois päin. Toisille on yksi ja sama kuuleeko tai näkeekö kukaan/ kaikki heidän elämäänsä. Eihän se tietysti ole kurjuutta tai kunniaa kummoisempaa, mutta itselle näyttämöllä elo ei vaan sovi. Näkyvyys- ja kuuluvuusrajat tiedostettu. Silti, jos et halua kämppääsi paistua, on vain elettävä tätä apposen avointa arkea.

Hikinen iltapäivä on hikinen homma. Vaikka helle piinaakin, ei silti pidä luopua ihan kaikesta, ei itsesensuuristakaan. Paita on sallittu myös helteillä, sillä kaikki vartalot tai niiden ulottuvuudet eivät ole karkkia kaikille silmille. Ehtaa silmänsaastetta se on! Pakko todeta. Jokaisella on oikeus olla nahkoissaan sellainen kun on, mutta kaikkien ei ole pakko nähdä kaikkea sitä paljastettua nahkaa. Niin että sorry vaan luittenne päälle kuivuneet korput tai eilispäivän eväät. Kaupan tuoretiskilläkin sen kaiken paljaan lihan haluaa olevan siellä myyntitiskin lasin takana, ei omien silmien edessä. Jos helteet vielä jatkuvat, minustakin kuoriutuu kasvissyöjä!

*

Vinkkaus:
Jos varjoon haluatte, niin menkää elokuviin. Uusi leffa Knight and Day on lipun arvoinen, jo ihan sen vuoksi, että elävään kuvaan oli saatu puristettua yhden ilmeen Tom Cruise'sta hieman huumoria. Se on näkemisen arvoista se!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti