lauantai 12. maaliskuuta 2011

Me ja muut

Letkeää lauantaita!
On ilmoja pidellyt. Lunta tuli eilen ihan maaliskuun tarpeiksi. Vielä ikkunasta ulos näkee, mutta Siperialle siellä näyttää. Vaan eipähän ole helle!

Huomasin muun lueskelun ohessa, että Amsterdamissa on eräälle uskolliselle kissalle omistettu museo. Kattikabinetti. Tiedän, että eräs sukulaiseni yltäisi samaan -ja vähän päällekin. Hän naputtelisi kivestä naukumauseleumin taltan käänteessä. Museoelämän ohessa voisin poiketa kaupungissa tassuttelemassa jo valmiissa museossa. Kissanpäiviä vietellen. Kuulen Euroopan kutsuvan.

Olen taas närkästynyt, vaan en kissoihin. Pidättyidyn politikoinnista, mutta nyt otan kannan. Vaaliteemaksikin on noussut tämä maahanmuuttajuus. Kuumaa perunaa laatikoksi saakka. Minä tarkastelen nyt asiaa ihan kukkahattutäti -perspektiivistä. Lampaana voin mielelläni syödäkin tuon hatun. Hatullinen lammas tai hatutta haettu, mutta minkäänmoista syrjintää en sulata! Närästää.

Mikä tässä maahanmuuttajien niputetussa yleismassassa kiristää? Maahanmuuttajat ovat yhtä epäyhtenäistä joukkoa kuin valtaväestökin. Väreissä ja kulttuureissa löytyy. Ei alkuperäiset suomalaisetkaan ole yksi yhtenäinen Suomen kansa! Variaatioita ja maakuntia löytyy. Siltikin asenne tuntuu olevan, että kaikki tulijat ovat neekereitä. Ja ne ne vasta jotain ovat. Ihmemiehiä ihan jokainen, sillä tänne tullessaan he ovat mykkiä, vievät laiskuutensa ohella kaikki työt ja nuoret naiset, tilavat asunnot ja pilaavat pohjavedetkin. Kaikki ja joukolla. Vaikka oikein pinnistän, niin en saa enää kapeammaksi esimerkkikantaani. Joku toinen saa -valitettavasti. Nähdäkseni minulla on tapana katsoa molemmilla silmillä, joskus kolmannellakin. Tavoitteenani ei ole harjoittaa solidaarisuusterroria, mutta toisinaan lipsuu ihan tavoitteellisen tarkoituksenkin puolelle. Tarkoitan sitä.

En minä niin naiivi ole, etten ymmärtäisi, että mamujen mukana tulee myös haasteita, ongelmia ja kulttuurien törmäyksiä. Mätiä omenoita mahtuu joka joukkoon. Jokainen ihminen on menneisyytensä ja kokemuksien värittämä. Kaikilla ne sävyt eivät vain ole pastellisia... Haluaisin muistuttaa, että pakolaiset ja maahanmuuttajat tuovat mukanaan myös osaamisensa, koulutuksensa ja lahjakkuutensa. Olen varma, että Suomi tarvitsee kaikkien kansalaistensa voimavaroja. Olipa ne varat ja voimat tulleet mistä päin palloa tahansa.

Suomalaisiakin on kautta aikojen lähtenyt maailmalle työn tai parempien olojen-mahdollisuuksien perässä. Tuskin jokaisen finskin stoori on ollut tuhkimotarina. Sadunomainen kertomus, kuinka uusi maailma on valloittettu. Tuhkaa ja tuhruja mahtuu mukaan, mutta ne näistä nurkkakuntalaisista sankaritaruista tuppaa unohtumaan. Ne pyritään pyyhkimään heimouhon alta näkymättömiin. Siellä ne ovat kuitenkin. Ei suomalainen itsetunto tai identiteetti voi olla näin hataraa, etteikö myös rimanalituksia voisi ääneen mainita.

Tänäkin aamuna olen ryystänyt kahvia, syönyt sinistä suklaata ja vaihtanut pussilakanat. Kaikki perustavan suomalaisia tuotteita firmoilta, jotka on aikoinaan perustanut maahanmuuttaja! Nyt kansallisia lippulaivoja. Jos joisin olutta, niin korkkaisin mamun pilsnerin, ryssän koffpakollisen kaljaa. Enkä usko, että epäisänmaalliseksi tai isänmaallisemmaksi siitä paikasta muuttuisin. Skål uudelle päivälle!

Tänään suomalaisia on ympäri maailmaa hakemassa, tavoittelemassa, ottamassa tai etsimässä omia ja kansallisia mahdollisuuksia. Rohkeaa! Pitäisikö nämä yritteliäät ihmiset huutaa kotia vierasta maata pilaamasta? Pahhh. Nyt eräs kansanosa puusilmäisesti veisaa ikivirttä: vain suomalaiset osaavat. Ja minua närästää. 'Inter caecos regnat strabus -Sokeiden keskellä kierosilmäinen hallitsee'. Näinhän se on. Sokeiden seurassa yksisilmäinen on autuas kuningas.

Nuhraantuneessa virressä kerrataan kierros kierrokselta samat kliseet. Suomalainen suurkansa, oikea valiorotu, on niin paljon parempaa, ylevämpää ja ylivertaista kuin muut. Kuin kukaan muu tai mamuu. Suomalaiset pelastavat koko maailman. Vaan tarvitseeko maailma suomalaisten pelastusta? Mistä tai miksi tämän kaltainen itsekorostus? Eikö ole ristiriitaista, että (ulko)suomalaiset jakavat osaamistaan maailmalla toisten hyödyksi? Mutta täällä maahanmuuttajat eivät voisi sitä samaa tehdä Suomen eduksi? Siksikö, että heidän geeninsä ovat muualta? Lammas ei ymmärrä. Ei edes silmät suoraan auki.

Minä olen kansallisylpeä ihminen. Uskon Suomeen ja suomalaisiin! En vain näe, että kaikkien täytyisi olla vaaleanpunaisia ihonväriltään ja puhua virheetöntä kieltä ollakseen täkäläinen. Suurin osa maapallon väestöstä näyttää ja kuulostaa erilaiselta kuin me, ja niin muuten osa meistäkin!

Elellään sopuisasti, sovussa ja toinen toistamme arvostaen.

1 kommentti:

  1. Antaa kaikkien kukkien vaan! Erilaisuus on valttia ja persut ym. tarvitsisivat malttia.

    Kattimuseo - mikä mainio ajatus! Hänksi ja Silmä ansaitsevat vähintäänkin yhden monumentin, miksei samantien koko museota :D

    VastaaPoista