perjantai 19. elokuuta 2011

Painopaasaus

Iltoo koko kansa!
Minunhan ei pitäisi lukea kuin paperisia juttuja. Luin nyt kuitenkin erästä keskustelupalstaa. Siitä kipinästä lähti leimahdus eli tämä paasaus. Asia tuli nahkalle.

Eräs nainen kertoi joutuneensa työpaikkakiusatuksi ylipainonsa vuoksi. Hän tuskin on ainoa laatuaan, mutta yksikin liikaa. Minulla on oikeasti vaikeuksia mahduttaa asiaa ymmärrykseeni. Miten jonkun todellinen tai kuviteltu ylipaino voi olla jonkun toisen asia?! Tuskin työtoverit omia nahkojansa toisilleen lainailevat. Mikä siis hiertää? Kenen saumat ratkeilevat? Ovatko arvostelijat itse kenties Mr.& Miss Universum -tasoa, jotka ulkonäöllisesti taikka sivistyksellisesti kestäisivät saman? Hahhahaaaah. 'Videre nostra mala non possumus -Emme kykene näkemään omia vikojamme'. Näinhän se on. Virheettömien joukossa on ahdasta olla. Onkin vapauttavaa ajatuspieraista eli arvostella muita. Se keventää ja nostaa mielialaa. Toiminta vain tuppaa haisemaan...

Mietin, estääkö ylipaino tehtävien tekemisen, heikentääkö se työtehoa, uhmaako se työturvallisuutta? Tuskinpa sentään, sillä kyse oli toimistotyöstä. Kiusattu ei voi ollakaa kuin sopiva, koska hänet on tehtäväänsä aikanaan palkattu. Onko kiusattu "liian näkyvä" työyhteisössään? Tällöin hän on hyvä/ liian hyvä tehtävissään, jolloin hän mm. lahjakkuuttaan aiheuttaa toisissa alemmuutta, joka on kanavoitava kiusanteoksi ja ulkoiseksi vähättelyksi. Loistaa voi monin eri tavoin, järjettömyydellä ei kannata säihkytellä.

Kiusaajat olivat tuomaroineet kiusatun työpaikan rumimmaksi naiseksi, jota kukaan ei suostuisi painamaan edes villasella firma pikkujouluissa. Mistä tämänkaltainen urpous versoo? Tämä on ilkeintä, julminta ja pikkumaisinta kiusaamista! Tämänkaltaiset kommentit osuvat ihmistä hänen ihmisyytensä ytimeen. Sitä ei voi, eikä tarvitsekaan hyväksyä! En käsitä, miksi aikuisten täytyy taantua joukoksi apinoita. Yksi kädellinen heittää ivakivellä ja loppu lauma rääkyy kannustusta omilla oksillaan. Eikö evoluutio tavoittanut kaikkia?

Mitä pikkujouluiluun tulee, en usko kenelläkään näistä kiusaajista olevan niin paljon munaa, että painettavaa löytyisi! Tottahan toki jotakin simoa/siiriä voi höylätä kopiokoneella, mutta nyt puhun laatutason toiminnasta. Hymyilyttää, kun ajattelee, että nämä työpaikan tosiveikot/vesipeikot tosissaan kuvittelevat, että heidän edessään vaikuttuneet lankeavat kuin heinät kedolla. Suhteellisuus ja suunta kadoksissa! Pikku piskit siellä räksyttävät, kun ei ole panoksia lähteä todelliseen jahtiin. Ei auta kun surkeuksissaan nurkkiin kuseksia. Omat sukat siinä kastuvat... Sääli poikuuksia (oikeasti surkeata!). Kasvaa voi ihmiseksi tai ihmisenä. Kannattaa kokeilla, ei kuluja.

Tämä kiusattu kertoi valittaneensa asiasta jo esimiehelleen ja työsuojeluun. Hyvin rohkeasti ja oikein toimittu! Esimies oli julistanut kiusatun "liian herkäksi". No just joo ja hoh hoh hoo. Tällä uhrin syyllistämisellä pomo osoitti itse olevansa kykenemätön, kyvytön sekä haluton hoitamaan työtehtäväänsä esimiehenä. Toimimattomuudellaan esimies osoitti hiljaa hyväksyvänsä työtovereiden kiusanteot. Epäkypsää ja taitamatonta toimintaa! Pomosta tulisi tehdä kantelu häntäkin ylemmälle taholle. Ei ole ihminen tehtäviensä tai asemansa tasolla. Vaihtoon vuotava rukkanen!

Eihän kiusattu huumorintajuttomuuttaan tai herkkänahkaisuuttaan pomolle valittanut, vaan kiusaamistaan. Kiusattu on luultavasti kärvistellyt hyvinkin pitkään ennen kuin kertoi kiusaamisesta. Uskon kierteen lähteneen liikkeelle pienestä, sillä harvoin kiusaamista aloitetaan ampumalla kohde tykillä heti kättelyssä alas. Siitä ei ole kuin hetken ilo ja pitkät siivouslistat.

Ylipainoiset ovat nykyajan julkista riistaa. Kuka Hammaspeikko, Iloirmeli tai Ontto-otsa tahansa voi ja saa arvostella tuntematonta vain hänen painonsa vuoksi. Miksi sitä on tehtävä? Onko ihmisten omat elämät niin solmussa, elämättömiä tai umpiotiukkaa, että se ahdistus on purettava vaikka toisen lihoihin. Työ- tai omat suorituspaineet on oksennettava pilkkana toisen niskaan. Minkälaista yrityskulttuuria rakennetaan työpaikassa, jossa ihmisillä ei ole tilaa olla itsensä kokoisia yksilöitä? Kenen tilaa ylipainoinen todellisuudessa syö olemalla työpaikalla? Minkä firman henkilöstön täytyy koostua vain indeksinaamoista? Minimielet Oy:n?

Oma paha olo, osaamattomuus tai huononmuuden kokemukset eivät oikeuta heijastamaan tätä kaikkea työtoverien kannettavaksi. Jos kokee halua lähteä naljailemaan, piikittelemään, väheksymään tai lyttäämään jotakin toista ihmistä, niin kannattaa kääntyä peiliin päin. Suurin rumilus sieltä kurkkii! Eikä se konna katso painoa. Aina voi hakea itselleen apua. Se kannattaakin tehdä jo heti huomenna, tänäänkään ei ole liian aikaista!

Päättelen paasaukseni pisteeseen ja liputan suvaitsevaisuuden puolesta! Piste.





1 kommentti:

  1. Haukkujat ovat pikkusieluisia, nälkäisiä, epävarmoja laumasieluja joilla on itsellä niin kova nälkä, että luulevat sen lähtevän haukkumalla hyvin syönyttä.

    Raastupaan koko sakki!

    VastaaPoista