keskiviikko 31. elokuuta 2011

Uskotonta vai totta?

Iltoo!
Ajattelin jättää kirjoittamiset ensi kuulle, mutta mutta... Veneeseen hyppäsi niin uskomaton vonkale, että pakkohan sitä on ryhtyä perkaamaan. Pyrin pitämään humaanin otteen kalaan. Ja toimimaan nopeasti etten aiheuta tarpeetonta kärsimystä, eikä fisu ehdi pilaantua. Nyt nappasi.

Eräässä uskonnolisessa (minä en kuulu liikkeen kannattelijoihin) ryhmittymässä liikehditään sellaisella ryminällä, että mediassakin se on kuultu. Se on jo jotain! Bestikseni Pälvikään ei ole vielä kurnuttanut kantaansa julkisesti, joten ohhohh!

Hurmosliikkeen perustajajäsen ja keulahahmo on nyt vapautettu tehtävistään. Syyksi kerrottiin "seksuaalisten rajojen rikkominen". Mitä se sitten ikinä tarkoittaneekaan, sillä ilmaus on jotenkin sopivan hämärä ja turhan monitulkintainen. Ehkäpä vapaiden suuntien edustaja otti liikaa vapauksia käyttää/ näyttää karismaattisia liikkeitään... Asia, joka ei nauti ymmärrystäni. Sympatiani nautin teen kanssa, en teennäisten tai teeskentelijöiden.

Minua jäi pohdituttamaan milloin tämä väitetty rajojen rikkominen on tapahtunut? Asiahan voi olla vuosikymmeniäkin vanha tai tapahtunut lahkojohtajan eri elämäntilanteessa. Tiedä tuota, voin vain arvailla. Olen kallistumassa sille kannalle, että kyseessä on liikkeen sisällä tapahtuneesta/ tapahtuvasta vallanvaihdoksesta. Pikku johtajat hamuavat isoihin saappaisiin. Silloin kaikki keinot ovat myös uskonveljillä käytössään. Vallanhalu sokaisee hurskaimmankin. Sen tietää Raamattukin. Pelottavin johtaja on väistyvä johtaja. Ehkäpä siinä tämän julkivuodon ydin.

Tietysti kyseessä voi olla ikävän perinteinen pettämistapaus, jota ei enää jaksettu liikkeen sisällä peitellä. Setä eksyi liian usein vieraan peiton alle. Vaan, jos näin on, älä huoli Karkku Moivisto, sinä pääset äänivyöryllä kansanedustajaksi! Ihan kuten luterilainen ex-piispakin. Yökkkk! En edes vaivaudu kirjoittamaan tuosta tapauksesta. Näppäimistö limoittuu.

Jos Karkku petti puolisoaan, en voi kuin olla aidosti surullinen avioliiton puolesta!! Tämä mies on viettejään heikompi. Näistäkin tapauksista Raamattu osaa kertoa. Suurikin johtaja kompastuu pikkupöksyihin! Biologia päihittää paperin! Siinä luetut, kuullut sekä julistetut opetukset unohtuvat, kun lihaa alkaa kuumottaa. Ensimmäisinä tulessa yleensä ovat nämä kirkasotsaisimmat (osoitellaan milläkin lampulla silmien väliin, niin johan oma ohimo kirkastuu). Tästäkin Raamattu varoittaa jopa hurmosjohtajaa. Ai jai, ai jai jai... Elävä elämä osoittaa, että kompuroi ja ryvettyy se hurmoksellisinkin taipaleellaan. Kura puskee läpi. Turha on siis itse omia kylkiänsä kiillotella. Suoraselkäisillä siihen ei ole tarvettakaan.

Uskonto, uskonnolisuus tai hengellisyys ovat ohuita peitteitä. Aidoimmillaan ne suojaavat, turvaavat, lohduttavat ja lämmittävät. Niiden suojaan ovat kaikki tervetulleita. Viltinkulmaa riittää jokaiselle ja paraatipaikkojakin niitä kaipaaville. Mutta piilotteluun ne ovat aivan liian läpinäkyviä! Kaikki paljastuu. Olitpa lomalla tai puolueessa.

Valtakunnan puhutuin sairaslomalainen on oikeastaan monella tapaa oman itsensä uhri. Ei pelkästään oletetun limakalvokitkan vuoksi. Mies on maalannut näkemyksillään itsensä omaan nurkkaansa. Omat koirat purivat! Opetuslapsista kasvoi jyrkkä tuomaristo, joka nyt tuomitsee opettajansa hänen omien lakiensa mukaan. Sillä niitähän Moivisto julisti, kun valtakirkko ei ollut hänen omille opillisille ajatuksilleen/ tulkinnoilleen tarpeeksi puhdas. Nyt ukkeli lirautti omille kengilleen. Haisee! Oliko kyseessä miehen hätä- vai tarvesuhaisu? Minun ei onneksi tarvitse edes tietää! Vaan vahinkojahan voi ja saa sattua kaikille. Aikuisillekin. Omista valinnoistaan, vahinkovalinnoistaankin, on jokaisen vastattava. Ennemin, myöhemmin tai loppujen lopuksi. Seisoipa sitten missä lammikossa taikka rannikolla tahansa. Puntariin joudutaan kaikki. Siellä keikkuu ja kiikkuu joka ilkka.

Ei toinen ihminen ole toista ihmistä ihmisenä parempi tai arvokkaampi. Tämä on fakta, raamatullinen fakta! Toiset osaavat vain hillitä itsensä kypsemmin, tehdä kestävämpiä valintoja, arvostaa liittojaan pidemmälle, kunnioittaa arvojaan, elää päivänvalossa... En halua tuomita Karkkua. Se ei ole minun asia, tehtävä, toimi, velvollisuus eikä kutsumus.

Aikuisten maailma on monimutkainen. Ja minä olen aika ihminen lampaaksi ;)

*
Vinkkaus:
Olen viime aikoina lukenut vain keskinkertaisia kirjoja, mutta katsonut hyviä elokuvia. Yksi näistä on A Single Man. Tom Ford'in ohjaus on maalailevan visuaalista. Elokuvan värimaailma heijastaa hienosti tunnetiloja. Colin Firth on loistava koskettavassa roolissaan elämänkumppaniaan surevana professorina. Yhden päivän kestävään tarinaan on mahdutettu enemmän kuin tunteja vuorokauteen. Julianne Moore ja Matthew Goode sivuosissaan tukevat Firth'in tulkintaa saumattomasti. Suosittelen hidastettuihin hetkiin. Lempeän ymmärtäväisille esteetikoille.




1 kommentti:

  1. Moivistolta taisi päästä vahinkolaukaus...

    Täytyykin katsoa nauhalta Missiosta kertova dokkari, muuten kun Moisio jää niin kovin vieraaksi hahmoksi.

    Sinkkumieskään ei kuulostaa pahalle, senkin voisi pistää katsottavien listaan :)

    VastaaPoista